onsdag 29 oktober 2008

Varför vill Sverigedemokraterna straffa barnen?

Eslövs sverigedemokrater har lagt ett förslag om slopad modersmålsundervisning. I förslaget står det:
”Det är sverigedemokraternas övertygelse att solidariteten, tilliten också tryggheten till stora delar beror på identifikationen och känslan av samhörighet inom ett samhälle.”
Självklart är det så men kraven att assimileras kan ni inte ställa på barn. Barn måste få känna samhörighet och tillit i sin familj. De måste få identifiera sig med sina föräldrar och kunna känna tillit till dem.

Sverige har fem antal officiella minoritetsspråk, nämligen finska, samiska, tornedalsfinska, romani och jiddisch. Inte ens den lagen som reglerar de fåtal rättigheter som dessa minoriteter har accepterar sverigedemokraterna.

Med förundran och bestörtning kan jag konstatera att man accepterar det nordiska men inte ens judar som funnits i landet sedan mitten på artonhundratalet och är helt assimilerade har rätt till sitt språk. Jag tror inte att det idag finns några barn som har jiddisch som modersmål i Eslöv. Eftersom det i huvudsak är äldre judar som fortfarande talar språket. Så det är ingen stor fråga men för mig är detta en principfråga. Att sverigedemokraterna inte accepterar judarna kom ju inte som en överraskning för mig, de har ju uppstått ur ett nazistparti och är klart antisemitiska.

För även om sverigedemokraterna försöker visa upp en demokratisk fasad så säger deras hemsida och historia något helt annat.

Har inte ni sverigedemokrater fattat att vi lever i en globaliserad värld oavsett vad vi i Sverige tycker om det. Det Sverige behöver är människor som kan fler språk än svenska. För Sverige är det en tillgång med människor som är två eller flerspråkiga. Språk berikar och ger en tillgång till flera kulturer och därigenom ett rikare liv.

Motsatsen till flerspråkighet är halvspråkighet och det är vad ert förslag leder till.

Ni sverigedemokrater vill med ert förslag göra livet svårare för en grupp som redan idag har det svårt i vår svenska skola, nämligen de barn som har ett hemspråk och ett annat skolspråk, och de är kanske inte speciellt duktiga någotdera, kanske beroende på föräldrars låga skolutbildning eller dramatiska upplevelser tex i form av tortyr i sitt gamla hemland.

All forskning, utom den oprecisa som enbart sverigedemokraterna har tillgång till, visar att om man har goda kunskaper i sitt modersmål så lär man sig lättare ytterligare ett språk och man höjer även kunskapsnivån generellt.

Ni sverigedemokrater talar om assimilation inte om integration. Ert förslag går ut över invandrarbarn som behöver hjälp för att komma in i det svenska samhället.

Det är svårt att se varför barnen ska straffas. De har ju inte valt att flytta till Sverige. Det är ju dessa barn vi ska stötta mest och inte minst, om vi vill ha en skola för alla och om vi tror på ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Om vi vill att dessa barn ska bli delaktiga i det svenska samhället och inte hamna i ett utanförskap med allt vad det innebär för dem själva och samhället, så måste vi se till att de känner sig trygga i bägge sina världar och där de kan göra sig förstådda i bägge.

Om vi vill kunna konkurrera på en global marknad så kommer man inte långt med bara Skånskaengelska då behöver vi alla de invandrare som är flerspråkiga och känner flera kulturer. För att göra affärer krävs inte bara språkkunskaper. Det krävs också kulturkunskap. om än "halvbra" sådan.

Om vi ser skillnaden och olikheten som en tillgång inte som ett problem kommer Sverige ha en framtid som en framgångsrik nation om inte så kommer vi att vara en av förlorarna i globaliseringskamp om kunskap och innovationer.

måndag 27 oktober 2008

Nej till kommunalt vårdnadsbidrag i Eslöv

Folkpartiet röstade för ett avslag på Kristdemokraternas motion om att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag i Eslöv. Folkpartiet i Eslöv följde därmed partilinjen. För att säga ja till införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag skall följande fyra kriterier vara uppfyllda enligt folkpartiets partistyrelse i valet 2006:

Full behovstäckning inom barnomsorgen.
Gruppernas storlek för 1 – 3 åringar får max var 14 barn och äldregrupperna max 18.
Det skall stå i läroplanen att förskolelärarna har det pedagogiska ansvaret i förskolan.
Det skall finnas ekonomiskt utrymme i den kommunala ekonomin.

När vi undersökte dessa 4 kriterier kom vi fram till att Eslöv har i det närmaste full behovstäckning. Äldregruppernas storlek är 19 barn per grupp. Eslövs skulle behöva starta ytterligare 3 – 4 grupper för att uppnå den kvalitet som vi i fp har satt som krav.
Det tredje kravet är inte uppfyllt.
Tillåter kommunens ekonomi ett införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3000 kr? Vårt svar är nej. Med alla de restriktioner som finns kring vem som kan ansöka om ett vårdnadsbidrag skulle det för Eslövs del innebära att ca 150 familjer blir aktuella och klarar regeringens krav för att kunna få ett kommunalt vårdnadsbidrag. Av dessa 150 familjer är det om trenden är densamma i Eslöv som i närliggande kommuner ca 30 familjer som kommer att söka. Kostnaden skulle då hamna på ca 1,3 miljoner per år.
På det sluttande ekonomiska plan som Eslöv nu befinner sig, finns det betydligt bättre och väsentligare saker att satsa 1,3 miljoner på än ett kommunalt vårdnadsbidrag.

I korridorsnacket glunkades det om att vi svek alliansen. Så är det givetvis inte. Motionen om ett kommunalt vårdnadsbidrag var en ren partimotion från Kd. Det är välkänt i alla kretsar att fp har en annan familjepolitik än kristdemokraterna. Väljer Kd att motionera om ett kommunalt vårdnadsbidrag är dom också medvetna om att fp kan säga nej om inte ovanstående krav är uppfyllda.
Fp i Eslöv röstar givetvis för de motioner som vi själv lägger och tillsammans med övriga Allianspartier i Eslöv. Vi förväntar oss att övriga Allianspartier agerar likadant.

söndag 26 oktober 2008

Lågkonjunktur närmar sig

Finanskrisen kom oväntat trots att vissa finansanalytiker påstår att tecknen varit tydliga det senaste året.
Givetvis påverkar den kommande lågkonjunkturen som följer på finanskrisen även Eslöv. Fler kommer att sakna arbete och därmed får kommunen lägre skatteintäkter. Det innebär i sin tur att vi har mindre pengar till kommunens verksamheter.
En klok regel är att spara i högkonjunktur så man har en reserv att ta ur i lågkonjunktur. Högkonjunkturen har varit lång. Har Eslöv sparat i ladorna? Mitt svar är nej. Varje år har vi tagit ut nästan 100 % av skatteintäkterna. I senaste prognosen ligger vi på 101 %. Vi gör just nu av med mer pengar än vad vi får in. I högkonjunkturen bör vi inte ta ut mer än 90 - 95 % av skatteintäkterna för att ha något att ta av i lågkonjunktur.
Är Eslöv illa ute? Vår styrka är att vi inte har några lån. Det är bra. Vi slipper att betala amorteringar och räntor, pengar som tas från verksamheterna. Just nu ser vi att kostnaderna för verksamheterna och löneökningarna ökar i snabbare takt än skatteintäkterna. Vi är på ett sluttande plan utför! Fortsätter Eslöv att leva över tillgångarna då går det snabbt utför.
Vågar vi som politiker prioritera - trots att ett val närmar sig – klarar vi oss bra.
Vågar socialdemokraterna lägga Ekevallahallen på is? För att genomföra den investeringen behöver kommunen låna ca 70 miljoner (varje procents räntehöjning ger en ökad ränterisk med 700 000 skr) – och det är inte rätt läge att låna nu.
Vi i Folkpartiet vill bygga en ishall – men det går inte att göra med kommunala skattemedel. Den enda möjligheten att få byggt en ishall i nuläget är om privata intressenter vill ställa upp med en finansiering. Det vi kan tänka oss är en kommunal borgen till byggherren. Men även det är ett riskprojekt i den finansiella oro som nu råder. Så vi kan knappast prioritera ishallen i nuläget.
Så hur det skall gå för Eslöv i den stundande lågkonjunkturen beror helt på hur vi som politiker vågar prioritera i verksamheterna. För mig och Folkpartiet är prioordningen klar – vård, skola, omsorg – lyder vårt välkända mantra. Slutligen gäller det att få ut så mycket vård, skola och omsorg som möjligt för våra skattepengar.

onsdag 15 oktober 2008

Studiebesök i Bryssel

Imorgon (torsdagen den 16 oktober) åker jag med en grupp Folkpartister till vår Europaparlamentariker, Olle Schmidt från Malmö. Olle skall guida oss runt i Parlamentet i Bryssel och berätta om hur man arbetar som MEP.

Olle är en mycket intressant europaparlamentariker. Detta är hans andra period i Bryssel. I huvudsak har Olle arbetat med finansfrågor . Olle är inte de stora ordens politiker. Skulle jag karaktärisera honom så skulle det bli med egenskaperna – erfaren, hederlig, eftertänksam och alltid tillgänglig. Olle sitter inte på några höga hästar trots goda kunskaper och mångfalden av erfarenheter. Olle sitter i folkparitets styrelse. Han är definitivt en av våra bästa liberala ideologer, kanske partiets bäste.
Hade Olle hört mig säga såhär hade han lite försynt, med ett lite snett leende, sagt, nu tar du allt i, Lesley.

Jag är mycket imponerad av europaparlamentets tolkar. Dessa fantastiska människor sitter av alla debatter, utskott och andra möten och tolkar mellan EUs 27 olika språk – sekundsnabbt, utan att göra något misstag (nåväl väldigt få).

Mindre imponerande är den eviga lastbilsflytten en gång per månad mellan parlamentet i Bryssel och Strassburg. En otidsenlig procedur som det är dags att avbryta.

Vi skall också besöka Kommunförbundets och Svensk Näringslivs Brysselkontor. Förmodligen kommer åtminstone jag att provsmaka den belgiska ölen och köpa lite belgiska praliner hos Marys Chocolatier.

onsdag 8 oktober 2008

Allians för Eslöv på gång

Samarbetet mellan Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna i Eslöv har återupptagits. Efter sommaren krävde fp,c och kd att moderaternas kommunalråd Mikael Kourtzman skulle bytas ut. Vi hade tappat förtroendet för hans förmåga att leda Allians för Eslöv. Nu har även moderatgruppen tappat förtroendet för Mikael och bett honom lämna sina uppdrag. Därmed öppnas möjligheten för ett förtroendefullt samarbete inom Allians för Eslöv.

Direkt när moderaternas ställningstagande stod klart för oss tvekade vi inte en sekund att återuppta alliansarbetet och direkt återupptog vi det gemensamma gruppmötet inför gårdagens kommunstyrelse. Vi kommer att fortsätta i denna anda i samtliga nämnder och styrelser.

Det är alldeles nödvändigt att våra partier samarbetar om vi skall lyckas med att ge Eslöv en ny politisk ledning som verkligen vill föra över makten från politiker och tjänstemän till medborgarna. De viktiga vardagsbesluten skall kunna fattas vid köksbordet inte i de slutna sammanträdesrummen. Valfrihet är den fråga som starkast binder oss samman.

Allians för Eslöv är på gång!

Ja eller Nej till vårdnadsbidrag i Eslöv?

Så är det dags att ta ställning för eller emot ett kommunalt vårdnadsbidrag i Eslöv. Det är ingen hemlighet att diskussionens vågar har gått höga i Folkpartiet Eslöv. Inte minst jag själv har velat fram och tillbaka. När man är så delad i en fråga som vi är då är det klokt att söka vägledning i partiprogram och överenskommelser. Ett vårdnadsbidrag har aldrig varit folkpartipolitik. Vi ingår i Allians för Sverige och då får vi alltid vara beredda att kompromissa. En del av vår politik har beaktats av de övriga partierna i Allians för Sverige. Kompromissen innebär i praktiken att rikspolitikerna har lagt ansvaret på kommunpolitikerna för frågan om ett vårdnadsbidrag. Vilket jag anser är helt rätt. Barnomsorgen sköts av kommunerna och vill staten lägga sig i den kommunala barnomsorgen får man vara vänlig och skicka med pengar till kommunerna.
Vad sa vi då?

Folkpartiets partistyrelse antog i augusti 2006 riktlinjer för Folkpartiets familjepolitik. Riktlinjerna kom till för att underlätta en uppgörelse inom Alliansför Sverige kring en modern, valfrihetsinriktad familjepolitik som stöder strävan mot ökad jämställdhet.

Hörnstenarna i Folkpartiets familjepolitik har varit en bra föräldraförsäkring med pappamånader och jämställdhetsbonus, ett kompletterande barnkonto om 50 000 kr per barn samt barnomsorg med full behovstäckning, god kvalitet, rätt att välja dagis samt maxtaxa.
Partistyrelsen konstaterade också,
· Att allt fler är bekymrade över stora barngrupper och andra kvalitetsbrister i förskolan.
· Köer till dagis är en realitet i allt fler kommuner
· Enligt Alliansens prioriteringar i valmanifestet finns knappast något ekonomiskt utrymme under den kommande mandatperioden för ett statligt vårdnadsbidrag eller barnkonto.

Folkpartiets partistyrelse föreslog Allians för Sverige att en paketlösning skulle genomföras inom familjepolitiken område som bland annat omfattade två nya element; dels skall en kvalitetssatsning genomföras på förskolan med mindre barngrupper, dels ska det bli tillåtet med kommunala vårdnadsbidrag.

Såhär i halvtid av mandatperioden kan vi konstatera att Alliansregeringen har gjort det möjligt att genomföra det som man sa och var överens om i valet 2006.

För att vi i Folkpartiet Eslöv skall ställa oss bakom ett införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag i Eslöv kommer vi att se till att följande kvalitetssatsningar är genomförda först:
· Full behovstäckning i Eslövs barnomsorg
· Att grupperna på förskolorna är max 14 barn i småbarnsgrupperna och 18 barn i äldregrupperna.
· Förskollärarna är uppvärderade genom att de i läroplanen pekas ut som de pedagogiskt ansvariga.
· Kommunens ekonomiska situation tillåter ett införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3000 kr.
Om samtliga dessa punkter är uppfyllda kommer folkpartiet i Eslöv ställa sig bakom ett införande av ett kommunalt vårdnadsbidrag. Skulle det inte vara så kommer vi att avslå motionsförslaget när kommunfullmäktige behandlar Kd-motionen vid oktobermötet.

Jag menar att ett kommunalt vårdnadsbidrag inte får införas på förskolornas bekostnad, utan skall vara ett komplement till förskolor med hög kvalitet. Det är viktigt att bristande kvalitet i våra förskolor aldrig får vara ett skäl för föräldrar att avstå från arbete och i stället välja det kommunala vårdnadsbidraget.
Så finns det ekonomiskt utrymme i Eslöv budget och de övriga tre punkterna ovan är uppfyllda kommer jag att rösta för införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3000 kr till de föräldrar som av något skäl bestämt sig för att vara hemma med sina barn.

måndag 6 oktober 2008

Eslöv når inte målen

I morgon kväll är det kommunstyrelse och det är en diger föredragningslista. Delårsbokslutet och bokslutsprognosen – hur står det till med kommunens ekonomi – tillhör definitivt den mer intressanta punkten på dagordningen.

Ekonomichefen skriver bl a i sin kommentarer att de ”Finansiella målet om årets resultat skall vara 1 % beräknas inte uppfyllas vid årets slut”. Vi skulle haft ett resultat på 13 – 14 miljoner, nu beräknas det totala resultatet för kommunen visa ett minus på 3 miljoner. Det är 18 miljoner sämre än s-budgeten inklusive tilläggsanslagen för 2008. Investeringsbudgeten överskrides. Kommunens finansiella mål uppnås inte. Totalt går nämnderna back med 17 miljoner. Främst är det Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och Arbete och Försörjning som gör de stora underskotten.

Kommunens soliditet minskar kraftigt pga det försämrade resultatet och planerad upplåning. Den kalkylerade upplåningen på 70 miljoner innebär en ränterisk på 700 000 vid en räntehöjning på 1 %. Pensionsskulden ökar i år med 75 miljoner. Den totala pensionskulden är 629 miljoner. Personalkostnaderna har hitintills i år ökat med 9 %. Kommunen gör av med 101 % av skatteintäkterna. Just nu spenderar således kommunen mer än vad man inkomster till.
Lägg härtill att vi är på väg in i en förmodligen längre tids lågkonjunktur.

Kommunledningen kommer förmodligen att dra i nödbromsen och nya sparbeting kommer att läggas ut på nämnderna. Nog hade det varit bra om vi hade haft en kommunledningen som sparat i ladorna under den nu avslutade högkonjunkturen. Det skall bli mycket spännande och se vilka OH-bilder Cecilia kommer att visa i april när hon skall redovisa bokslut 2008.
En annan fråga blir hur 2009 års budget kommer att påverkas. Har den redan spruckit?

torsdag 2 oktober 2008

Narconon Eslöv

Narconon Eslöv granskades av SVTs ”Uppdrag Granskning” i går kväll. Jag har vid ett flertal tillfälle besökt Narconon på Södergård i Skarhult. Detta i egenskap av mitt förtroendeuppdrag som vice ordförande i Vård och Omsorgsnämnden.
När Narconon etablerade sig i Skarhult, jag tror det var någon gång på 90-talet, var det en hel del problem. Men efterhand har verksamheten omarbetats och anpassats. Som politiker får jag information om de tillsynsbesök som Länsstyrelsen och våra egna handläggare gör med jämna mellanrum och jag känner mig trygg med den rapporteringen. Jag känner att behandlingen av våra missbrukare fungerar väl. Resultaten avviker inte från de behandlingshem som använder den traditionella 12-stegsmetoden. Kostnaderna är ungefär desamma för ett behandlingsdygn, om jag inte minns fel är Narconon något billigare.

Vi hade också en dialog med Narconon för ett drygt år sedan om att hjälpa kommunen med de aktiva missbrukarna. Vår idé var att missbrukarna skulle övernatta ute hos Narconon i stället för i gamla arresten vid polishuset. Vi kände att kontrollen på nätterna inte var bra och vi ville ha möjligheten att motivera missbrukarna till att sluta missbruka. Narconon sa nej därför att dom inte vill blanda aktiva missbrukare med de som är under behandling. Vår lösning blev istället ett trapphusboende på Berga. Det har nu varit igång sen i våras och fungerar väl. Priset för kommunen är ca 4 miljoner om året.

De som utför behandlingen på Narconon är själv fd missbrukare, precis som på många andra behandlingshem. Jag tror det är en fördel eftersom dom vet vilket helvete missbrukaren har speciellt i avgiftningsfasen, dom vet hur det känns att gå från missbruk till drogfrihet.

Narconons koppling till Scientologikyrkan hålls inte hemlig – tvärtom ,frågar man får man ärliga och uppriktiga svar. På Narconon i Skarhult finns ett bibliotek med Scientologilitteratur. Själv har jag inget till övers för Scientologikyrkans irrläror. Men jag är intresserad av deras resultat av missbrukare. Deras metod fungerar inte på alla – men den fungerar på en del. Även 12-stegsmetoden passar inte för alla. Därför är det viktigt med en mångfald av behandlingsmetoder och behandlingshem så det finns en möjlighet för alla missbrukare att lämna sitt missbruk.

För att få en missbrukare nykter kostar det samhället i snitt 5 miljoner från debut till drogfrihet. Detta inkluderar alla återfall och behandlingar. Då tillkommer priset för allt mänskligt lidande och misär som missbruket drar med sig.

onsdag 1 oktober 2008

Bevakningen måste skärpas

I natt brand det igen i Eslöv. Denna gång var det Norrevågnskolans låg och mellanstadie som blev utan sin dagliga arbetsplats. Innan jobb körde jag ner och orienterade mig om förödelsen. Det var verkligen ingen vacker syn. Eftersläckningen var påbörjad, dock var rökutvecklingen forfarande kraftig. Rök låg som en dimma över flygplatsen - en km från själva brandplatsen.
Hela tiden strömmade folk till och från brandplatsen. De som jag pratade med var mycket upprörda och menade att nu måste pyromandåden i Eslöv upphöra. Varför tar inte polisen förövarna, undrade man. Diskussionen följde mig under lunchen på Grappa.
Idag den 1 oktober sätts polisen nya organisation, den så kallade Totalmodellen, i sjön. Den skall kortfattat innebära att det blir fler poliser som kan koncentreras till vissa insatser.
Jag tror att bevakningen av kommunala byggnader måste skärpas omedelbart - väktare och kameraövervakning som fungerar. Platser där ungdomsgäng samlas måste intensivövervakas. Misstänkta måste punktmarkeras.
Akut måste eleverna få ersättningslokaler. Nu tror jag att polisen och de kommunala myndigheterna gör vad de kan och vad de har resuser till. Men dom måste ha hjälp av alla som ser något onormalt. Rapportera till polisen när du ser något som inte är normalt.

Se Jan Björklunds Partirådstal

På fredag den 3 oktober inleds folkpartiets partiråd med tal av Jan Björklundkl 10. Du som vill se och höra Jan direkt kan göra det via Folkpartiets webbsida http://www.folkpartiet.se/partiradstal.

På Partirådet kommer bl a ett antal nya liberal program att klubbas efter att ha varit ute på ett brett samråd som avslutades i augusti. Partirådet antar nya program om bl a Klimat, Integration och Integritet.