onsdag 31 mars 2010

Marieholmsbanan bortlobbad?

Det är med blandade känslor jag läst sammanfattningarna av regeringens infrastrukturpropp. Bra är satsningen på utbyggnaden av E 22:an. Dock blir jag förvånad över att Pågatåg på Marieholmsbanan inte finns med. Marieholmsbanan har prioritet 1 i Region Skånes Tågstrategi 2037 och är ett av de få projekt som blir lönsamt direkt.

Däremot är det bara att gratulera lobbyisterna för Pågatåg Nordost som lyckades få med Pågatåg Nordost i proppen och i nationella handlingsplanen. I Tågstrategi 2037 ligger Pågatåg Nordost i priogrupp 3.

Jag saknar Lommabanan i planerna. Bra är satsningarna på Trelleborgsbanan och att Simrishamnsbanan finns med i planeringen. En fast förbindelse Helsingborg – Helsingör är välkommet in i planerna. Dubbelspårutbyggnaden Ängelholm – Maria och Södertunneln i Helsingborg är absolut nödvändiga utbyggnader.

Eslövs bangård skall byggas om under planperioden för 1 miljon under projektet Kraftsamling Öresund som syftar till att rätta till det eftersatta underhållet på järnvägarna i Skåne. Malmö – Lund skall få 4-spår vilket är alldeles nödvändigt. Jag saknar den fortsatta utbyggnaden av hela stambanan genom Skåne till 4-spår vilket är nödvändigt om vi skall få en fungerande framtida Pågatågtrafik som motsvarar den framtida efterfrågan. Idag är stambanan dubbelspårig, om det varit en väg motsvarar det standarden på väg 113 mellan Eslöv och Gårdstånga. 4-spår motsvarar motorvägsstandard som vi har från Gårdstånga till Malmö.

I infrastrukturproppen satsas 100 miljarder till Stockholmsområdet, 61 miljarder till Göteborgsområdet och 19 miljarder till Skåne. Alldeles för lite till Skåne – Sveriges mest expansiva region. Därmed inte sagt att satsningarna i Stockholms- och Göteborgsområdena inte är angelägna men skall vi i Skåne göra om fördubblingen av kollektivtrafikåkandet och med en fast förbindelse över Feman bält då är 19 miljarder i Skåne på tok för lite. Det är inte bara persontrafiken som kommer att öka utan även godstransporterna. Då är dagens problem på vägarna och järnvägarna bara en stilla försmak av vad hur det kommer att se ut om 10 – 20 år.

Enligt Skånskan har kommunalrådet Cecilia Linds och regionrådet Pia Kinnhults skrivelse om finansiering till renoveringen av Marieholmsbanan fått ett negativt svar. Nu tycks det bara återstå att förhandla om en kommunal medfinansiering för att snabbt få igång pågatågstrafik på Marieholmsbanan. En i mitt tycke inte speciellt bra lösning, men är det så att det är sista utvägen så är det nog så att man får bita i det sura äpplet. Marieholmsbanan är ett viktigt projekt för Eslövs och mellanskånes framtida utveckling.

Med Eslövsögon är proppen inte godkänd. Tar jag på regionögonen blir betyget godkänt och med riksögat blir det godkänt med ett plus.

Regeringens infrastrukturpropp

SKD

onsdag 17 mars 2010

Dansa till 03.00

Vid kvällens möte med Vård och Omsorgsnämnden beslutades, på Allianspartiernas förslag, att Hotell Stenssons nattklubb skall få serveringstillstånd till 03.00. Vänsterkartellen (s-v-mp) röstade mot. Beslutet gäller för en prövotid på 6 månader och skall utvärderas.

Det är väl ganska självklart att Eslövs unga vuxna skall kunna dansa och ha roligt i sin egen hemstad. Det som gäller i grannkommunerna skall givetvis gälla i Eslöv också.

Det är ett stort ansvar krögarna har när dom serverar alkohol. Alkohol får inte säljas till personer som är berusade och påverkade av droger. Åldersgränsen 20 år gäller och regelverket om "Ansvarsfull Alkoholservering" skall följas. Serveringstillstånd till 03.00 innebär att då stängs alkoholförsäljningen och 30 minuter därefter skall lokalen var utrymd. Det skall finnas godkännda vakter. Missköts serveringstillståndet kommer det att dras in.

Stensonkrögaren Krister Nilsson tänker sig också att erbjuda gästerna en korv ute på Stensontrappan när gästerna är på väg hem. Ett kul initiativ som kan göra det lugnare på stan när folk lämnar Nattklubbben.

Jag tror detta blir bra utom för Skånetrafiken som kommer att mista en del nattsuddare till Lund och Malmö.

fredag 5 mars 2010

Vänsterns politik bygger på önsketänkande

... skriver Politikerbloggen. Miljöpartiet kommer som god tvåa i politiskt önsketänkande enligt Novusmätningen. Enligt mätningen anser de intervjuade att Folkpartiet är det parti som minst bygger sin politik på önsketänkande.
Förvånad? Inte jag.

onsdag 3 mars 2010

Var fattas besluten i Eslöv?


Igår hade kommunstyrelsen (KS) i Eslöv sammanträde. Ett kort sammanträde trots att man tagit in en representant för Vårdbolaget Syd, som berättade om sin verksamhet för att ge något innehåll i mötet. Det passade ju dessutom bra eftersom KS den andre februari tecknade avtal med företaget att driva verksamhet i Ambovillan för ensamkommande flyktingbarn.

Vad som inte sades var att KS ordförande Cecilia Lind redan i fredags fått besked från den handläggande tjänstemannen på Länsstyrelsen att man troligen inte skulle få verkställa beslutet om att använda Ambovillan som boende för ensamkommande flyktingbarn förrän Länsstyrelsen tagit ställning till Stenas överklagande. Definitivt besked från Länsstyrelsen kom idag.

Därför har Cecilia Lind idag fattat ett ordförandebeslut om att i stället för Ambovillan använda en del av Kärråkra som boende för de ensamkommande flyktingbarnen. Det rimliga hade varit att hon igår tagit upp frågan i KS och föreslagit att beslutet vi fattade i februari skulle upphävas och att man gett KS ordförande i uppdrag att fatta nödvändiga beslut i lokalfrågan.

Nu är det som vanligt. Vi har blivit överkörda av kommunalrådet och kommer att vid nästa KS ställas inför fullbordat faktum. Att rösta emot skulle ju tolkas som om vi vore negativa till att ta emot ensamkommande flyktingar och det är vi verkligen inte.

Kommunstyrelsen är kommunens styrelse och borde rimligen ha hur mycket som helst att diskutera och fatta beslut om. Kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ, inställdes i februari på grund av brist på ärenden!

Ärendena i går föranledde alltså ingen debatt mer än kring frågan om pengar för att flytta Yrkeshögskolan (KY) till Salliusbyggnaden för att därigenom bereda plats för den nya 7-9-skolan. Vissa anpassningsåtgärder krävs inom byggnaden, totalt 3 mkr (vilket förstås inte finns upptaget i investeringsbudgeten för 2010).

Det var inte förslaget som sådant som vållade frågor och undringar, utan varför det kommer så plötsligt och utan att sättas in i ett större sammanhang? Frågan var helt enkelt; ”Var har besluten egentligen fattats och hur ser planen ut för framtiden?”. Svaret uteblev.

Kommunalrådet Cecilia Lind var som vanligt pedagogiskt förstående och till synes oroad över situationen. Hon konstaterade att detta var följderna av kalabaliken kring Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden för ett år sedan och som ledde till att hela nämnden fick avgå. Dessutom gör det fria valet till gymnasiet att man inte kan veta hur många som ska börja på Bergagymnasiet till hösten. Dessutom har de aktuella årskullarna minskat.

Det är ett år sedan den politiska ledningen för gymnasienämnden avgick. Det kan alltså inte idag vara ett skäl till att man inte vet vad man har för mål med Bergagymnasiet. Eller hur man vill ha skolstrukturen i Östra Eslöv. Att årskullarna av tonåringar blir mindre kan inte komma som en överraskning, det är ju rätt många år sedan de kom till världen...

Fria val är alltid besvärligt att planera för. När människor själva får avgöra hur de vill forma sina liv så gäller helt plötsligt en fri marknad där valen faller på den som tilltalar den enskilde mest. Ett system som dåligt passar in i den styrande rödgröna minoritetens värld, där politiker alltid anser sig veta vad som är bäst för sina väljare och gärna fattar beslut åt dem.

Men jag tror inte Cecilia Lind när hon säger att hon inte vet hur planerna ser ut. Lika lite som hon inte visste i går att KS beslut om Amrovillan inte skulle gå att verkställa.

Makt korrumperar. I länder, kommuner eller organisationer där någon eller en viss grupp har haft makten för länge, tendrar debatterna att tystna, för alla vill ju till grytorna och då har man inte råd att ifrågasätta. Besluten börjar fattas någon annanstans där insynen är begränsad. I Eslöv tror jag att sossarna fattar kommunens beslut i sin ordförandegrupp. Här bestäms vilka ärenden som ska få gå vidare från nämnderna till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och det mesta stannar där. Det är illa.